Плодородната Българска земя е люлка на няколко цивилизации, изхранвала е империи в продължение на хиляди години. Интересът към земите ни датира още от времето на Орфей.

Към 2012 г. внасяме над 80% от храните, които консумираме

Днес голяма част от нивите ни се ползват не да хранят народа, а да трупат милиони в сметките на шепа родни и чужди олигарси, корпорации и спекуланти. Около 2 процента от собствениците на земя притежават 80 процента от обработваемата площ в България, което им предоставя голямо влияние върху икономическата експлоатация на най-главния ни стопански ресурс. За сравнение, в Германия 8% от земеделците притежават 56% от земята. Инвеститорите нямат интерес от устойчиво земеделие, а от бърза печалба – главно от износ на зърнени или енергийни монокултури, което в дългосрочен план застрашава хранителната сигурност на България и ни прави зависими от вноса на евтини нискокачествени храни.

Органичното земеделие и производството на традиционни български сортове плодове и зеленчуци могат да обърнат процеса и да ни върнат към здравословния начин на живот, който загърбихме през последните години. Това е необходимо за възраждането на българското земеделие и икономика.

Корпорации заграбват земята ни, за да търгуват с нея

Над един милион декара земеделска земя в България се контролират от чуждестранни лица. Това е над 3% от обработваемите ниви в страната (32 млн. дка). У нас няма официална статистика за броя на чужденците и нивите, които те притежават или обработват.

Данъчните облекчения са задължителен, но недостатъчен стимул за българите да не продават земята си

Най-големият стимул за тях би бил правителството (което и да е то) да изработи и приложи специализирана стратегия за превръщане на селското стопанство в доходен бизнес, като защити интереса първо на собствените си граждани. Тук нe става въпрос за преливане на бюджетни средства от пусто в празно, а за оказване на институционална и консултативно-методическа помощ и насочване на икономиката на страната към дейност, в която бихме могли да имаме сравнително предимство пред повечето държави в региона.

Коментари във Facebook

коментара