Програмисти с идея: да купят ИТ село (ИТ – информационни технологии)

Обезлюдени села да бъдат „изкупени“ и населени със специалисти по програмиране, разработчици на софтуер и хора с професии, които могат да се упражняват дистанционно, предлага младият програмист Иван Куков. Идеята му „ИТ село“ бе сред най-обсъжданите в конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България“, който бе част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки“. Целта бе да се съберат на едно място идеи как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене.

Иван Куков

Идеята на Иван Куков за ИТ село се заражда от гостуванията му в различни села. Така той разбира, че е привлечен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на хората, живеещи на село.

Професията на програмист му дава възможност за работа от която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване. Според Иван, пренаселването в големите градове е породено от липса на работни места за младите хора.

В ИТ село програмистите могат да съчетаят с професията си пчеларство и градинарство

Същността на идеята е 40-50 млади  двойки програмисти да закупят къщи на село, като всеки работи от къщи или от импровизирана офис сграда. Специалистите в ИТ индустрията са добре информирани и имат добра обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си ежедневие с някоя дейност като отглеждане на пчели или градинарство, смята Иван.

Плюсовете на идеята му са, че при заселване на голяма група от ИТ специалисти, по естествен път се съдават работни места за хора с други професии, поради нужда от  детска градина,  начално училище,  лекар, частна охрана , кафенета и ресторанти и др. Предвидена е дори идея за работа на по-възрастни хора, които да обслужват малки частни градини с зеленчуци, за 2-3 семейства. Предвижда се създаване на спортна площадка.

Много хора искат да се включат в създаването на ИТ село

Развитието на идеята поражда  интерес и много хора биха се включили в подобно начинание, убеден е Куков и затова инициира поредица от срещи в страната, за да обсъди хрумването си и да намери съмишленици.

Реализацията на идеята му за ИТ село обаче може да се забави от някои проблеми – липсата на добра интернет  връзка,  нуждата от стабилно електрозахранване и добри медицински грижи за хората с по-малки деца.

Днес у нас има 172 села, които са напълно обезлюдени, а пвече от 1000 са с население между 10-50 души. Средната продажна цена на къщите в тях е 1000-6000 лева. Обработваемата земя, особено в Балкана, е на цена 100-200 лева на декар, а в полските райони цените стартират от 300 лв./дка.

Източник: agronovinite.com

Коментари във Facebook

коментара